Akupunktur mod rygsmerter

Man kan nærmest kalde ondt i ryggen for en folkesygdom. Der er desværre rigtig mange danskere, der døjer med rygsmerter af forskellig slags. Faktisk lider hver 4. dansker af smerter i ryggen. I mange tilfælde vil smerterne kunne afhjælpes ved hjælp af akupunktur og, efterhånden bakker selv den vestlige forskning også op om akupunkturens gode virkning når det kommer til smertebehandling.

Rygsmerter er et bredt begreb

Når man siger, man har ond i ryggen dækker det over rigtig mange forskellige former for rygsmerter. Det kan være smerter i lænden, smerter højere oppe på ryggens midte eller endda helt oppe mod nakken. Det kan også være smerter fra en diskusprolaps og smerterne kan være af kronisk karakter eller forsvinde efter et par dage. Det kan dreje sig om meget kraftige smerter, som man ellers vil tage smertestillende medicin for – måske endog i store mængder.

Når rygsmerter behandles med akupunktur er det ofte muligt enten at fjerne smerterne eller at mindske dem i en sådan grad, at klienten får en betydelig bedre dagligdag. Når man kommer til en akupunktør, bliver man grundigt undersøgt. Ud fra undersøgelsen, og de symptomer klienten beretter om, stilles en diagnose og behandlingen startes. I nogle tilfælde vil akupunktøren også kunne vejlede i, hvordan man skal sidde og hvilke arbejdsstillinger, der er gode og ikke gode, så rygsmerterne kan forebygges fremover.

Ryggens opbygning

Vores rygsøjle er bygget op af 24 knoglehvirvler. Knoglehvirvlerne danner led med hinanden. Mellem hvirvlerne sidder de bruskskiver, som kaldes diskus. Brusken fungerer som støddæmpere og muliggør rygsøjlens bevægelser. Ryghvirvlerne er mindst oppe i nakken og bliver så større og større ned mod lænden, hvor den største vægtmæssige belastning foregår. Man kan se rygsøjlen som en stav, der kan fjedre på grund af dens opbygning af syv halshvirvler, tolv brysthvirvler og fem lændehvirvler. Rygsøjlen hviler ovenpå korsbenet. Korsbenet er den del af bækkenringen, som ligger bagerst. Når ryggen belastes på en uventet måde, kan det føre til et såkaldt hekseskud, når den belastes forkert gennem længere tid kan det føre langvarige og kroniske smerter med sig og i sidste ende udvikle sig til en diskusprolaps.

Akupunktur er en del af TCM

Fordi mange er utilfredse med den behandling de får tilbudt i det danske sundhedssystem søger flere og flere hjælp hos akupunktører. Og med god grund for også vestlig forskning viser, at den gamle kinesiske behandlingsform er effektiv til behandling af ondt i ryggen. I Kina har man i flere tusinde år brugt akupunktur som behandlingsform. Akupunktur er en del af det, der kaldes TCM (Traditional Chinese Medicin) og er en omfattende viden, der studeres på universitetet og er en stor del af det kinesiske lægestudium. Fordi det er forholdsvis nyt i vesten at benytte akupunktur og det ikke kommer ind under vores naturvidenskabelige paradigme, er det nødvendigt at forske i akupunkturens virkning for at overbevise den vestlige verden om, at det virker.

Et eksempel fra forskningens verden

Der har været flere forskningsprojekter sat i søen for at undersøge akupunkturens virkning. I et af dem fandt man ud af, at det hjalp på patientens gener, hvis de fik stimuleret akupunkturpunkterne både med og uden nåle. I forsøget afprøvede forskerne fire forskellige ting. To forskellige typer akupunktur med nåle og en ”snyde”-version, hvor der blev brugt tandstikker til at simulere et stik fra en nål, samt en konventionel vestlig rygsmertebehandling. Alle tre behandlinger med nåle og tandskikkere holdt sig til at stimulere akupunkturpunkterne og stak eller prikkede altså ikke bare vilkårlige steder på kroppen. Det viste sig, at de behandlinger der involverede akupunkturpunkter gav langt bedre resultater end den konventionelle behandling.