Sådan kan du tjekke din læge
Din læge har ingen fortjeneste i sin behandling, udover at han får lov at hjælpe dig til en bedre hverdag. Du bør og skal have en stor tiltro til din læge. Læger undergår omtrent 10 års uddannelse før de får det ansvar, som de står med i praksissen og på hospitalerne. Derudover undergår de løbende nye kurser, som forbedrer deres kliniske evner, de skriver PhD, artikler, går til konferencer i udlandet og efteruddanner sig mere end nogen anden uddannelse. De udviser tiltro og professionalisme i deres hvide kitler, og man har svært ved at forestille sig, at de skulle have bagtanker med deres behandlinger, da de jo kun er interesserede i at give dig den bedst mulige medicin og behandling.
Det kan derfor komme bag på mange, når de hører, at der findes omtrent 1700 danske praktiserende læger, der også er indsat af medicinalfirmaer og derfor har en skævvridning i deres valg af medicin til patienterne. Det kan være, at din læge modtager provision, når han skriver recept på et medikament fra en given medicinalvirksomhed. Måske er stoffet dyrere, måske er det billigere og ikke lige så godt, som en anden version. Det kan også være, at der findes et medikament, der passer bedre på de symptomer du har, eller et stof der har færre bivirkninger. Det er ikke til at sige, hvordan samarbejdsaftalerne hænger sammen, men det er sikkert at lægerne står økonomisk godt i forbindelse med valg af medicin til deres patienter. Det er dog foruroligende for patienterne, der pludselig ikke føler, at lægen kun ønsker dem det bedste.
Læs i øvrigt om muligheden for erstatning for fejlmedicinering og lægemiddelskade m.m .her
Den hvide kittel bliver pludselig et udtryk for korruption og snyd på det kommercielle marked, hvilket giver en utryg fornemmelse i venteværelset. Skal man nu til selv at tjekke, hvilke medikamenter der findes? Det skal man selvfølgelig ikke, dette er trods alt stadig lægens job. Men du kan sikre dig selv, hvis du tjekker din doktor.
Tjek om din doktor er ansat i medicinalindustrien
Det er væsentligt for dig, at du får den bedst mulige behandling, og dette kræver, at lægen ikke er i økonomisk samspil med en specifik medicinalvirksomhed. Hvis din læge har udskrevet recept på medicin, der primært kommer fra den samme virksomhed, bør der være en lille alarm klokke der ringer, så man selv får lyst til at undersøge sagen nærmere.
Der findes dog også lister på nettet der offentliggør hvilke læger, der har aftaler med medicinalvirksomheder. Nogle læger har endda flere aftaler med forskellige medicinalfirmaer.
De læger som er blevet offentliggjort har fået hvad man kalder et ”gult kort”, og det er selvfølgelig ikke respekteret at lave sådanne aftaler med medicinalfirmaer. Lægerne, som har modtaget påtalen, risikerer at få en bøde, hvis de laver det samme nummer en gang til. Lægerne må dog godt arbejde for medicinalvirksomheder, hvis det er blevet godkendt af lægemiddelstyrelsen. Noget forskning har vist, at lægerne bliver for positive i deres tilbagemeldinger af medicinens virkning, hvilket er med til at påvirke, hvilket medicin der får bedste tilbagemeldinger. Ikke nok med, at medicinen på den måde kan blive dyrere for patienten, så kan der altså opstå et endnu mere kritisk problem i form af skævvridning af informationer om virkninger, og endnu mere relevant bivirkninger, for et givent medikament.
Tjek din læges fakturering
Der er også en risiko for, at din læge ikke fakturerer dine besøg korrekt. Dette har ingen effekt på dig, direkte, men det har en effekt på den indtjening lægen får fra staten. En praktiserende læge modtager et beløb hver gang han eller hun har behandlet en patient. Disse besøg faktureres til den tilhørende region, så der gives betaling for det givne antal besøg.
Det er blevet bevist, at en privat praktiserende psykiater havde meldt 159 besøg fra en patient, som han kun havde haft til behandling 30 gange. Det er derfor vigtigt, at man som privatperson i Danmark undersøger, om lægen fakturerer rigtigt, da det ellers kan koste staten rigtig mange penge. Regionerne har hverken tid eller ressourcer til at undersøge alle faktureringer, og det er derfor op til den enkelte at undersøge sagerne. Dette kan man gøre digitalt via hjemmesiden sundhed.dk, hvor man kan logge ind ved brug af sine persondata og nøglekort, hvorefter man får et overblik over mulighederne på hjemmesiden.
Man klikker sig ind på ”mit sundhedsoverblik” hvilket gør det muligt for dig at se, hvor mange konsultationer du har haft, og hvor mange faktureringer din læge har sendt til regionen. Det er væsentligt for samfundet, at man som borger tjekker sin doktor, så man kan få styr på, hvem der ellers misbruger systemet. På den måde kan man få rettet op på de fejl, der er i systemet og få undersøgt sagerne dybere.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!