Fleksjob regler 2025

Fleksjobordningen i Danmark er designet til at støtte personer med varigt og væsentligt nedsat arbejdsevne, så de kan opnå eller fastholde beskæftigelse på arbejdsmarkedet. Ordningen tager hensyn til den enkeltes helbredsmæssige forhold og skånebehov, hvilket muliggør en tilpasset arbejdsindsats.

1. Hvem kan få fleksjob?

For at være berettiget til et fleksjob skal følgende betingelser være opfyldt:

  • Varig og væsentlig nedsat arbejdsevne:
    Personen skal have en permanent begrænsning i arbejdsevnen, der forhindrer ansættelse på normale vilkår, selv med anvendelse af handicapkompenserende ordninger som personlig assistance eller hjælpemidler.
  • Afprøvning af andre indsatser:
    Før visitering til fleksjob skal alle relevante indsatser være afprøvet, såsom virksomhedspraktik, job med støtte, revalidering eller forsøg på omplacering inden for virksomheden. Hvis det er åbenlyst formålsløst, eller der er tale om en akut opstået skade eller sygdom, kan fleksjob bevilges uden disse forudgående forsøg.

2. Midlertidige og permanente fleksjob

Efter 1. januar 2013 bevilges fleksjob som udgangspunkt for en femårig periode. Formålet med denne midlertidighed er at vurdere, om arbejdsevnen kan udvikles over tid. Efter de første fem år foretager kommunen en vurdering af, om personen fortsat opfylder betingelserne for fleksjob.

  • Personer under 40 år: Fleksjob bevilges for fem år ad gangen med løbende vurderinger.
  • Personer over 40 år: Efter den første femårsperiode kan fleksjobbet gøres permanent, hvis arbejdsevnen vurderes som varigt nedsat uden udsigt til forbedring.

3. Fastholdelsesfleksjob på den hidtidige arbejdsplads

Ønsker en person fleksjob på sin nuværende arbejdsplads, hvor vedkommende har været ansat på normale vilkår, gælder følgende:

  • 12-måneders reglen: Som hovedregel skal personen have været ansat i 12 måneder under overenskomstens sociale kapitler eller på særlige vilkår, før fleksjob kan etableres på samme arbejdsplads.
  • Undtagelser: Kravet kan fraviges, hvis personen er over 40 år med varigt nedsat arbejdsevne, eller hvis der er tale om en akut opstået skade eller sygdom, der gør det åbenlyst formålsløst at forsøge fastholdelse under de sociale kapitler.

4. Løn og vilkår i fleksjob

I fleksjobordningen betaler arbejdsgiveren løn for den faktiske arbejdsindsats, mens kommunen supplerer med et fleksløntilskud. Den samlede indtægt består således af løn fra arbejdsgiveren og fleksløntilskud fra kommunen.

  • Lønfastsættelse: Løn- og arbejdsvilkår fastsættes efter gældende overenskomst på området. Hvis overenskomsten ikke indeholder bestemmelser for fleksjob, kan der aftales fravigelser for at tilpasse lønnen til den nedsatte arbejdsevne.
  • Fleksløntilskud: Tilskuddet beregnes ud fra lønnen fra arbejdsgiveren. I 2025 er det maksimale fleksløntilskud 20.670 kr. pr. måned. Tilskuddet nedsættes med 30% af lønnen op til 16.911 kr. pr. måned og med 55% af lønnen over dette beløb.

5. Jobcenterets rolle ved etablering af fleksjob

Jobcenteret spiller en central rolle i etableringen af fleksjob:

  • Visitering: Træffer afgørelse om retten til fleksjob efter indstilling fra rehabiliteringsteamet.
  • Godkendelse: Skal godkende fleksjobbet før ansættelsen påbegyndes.
  • Opfølgning: Mindst hver 2½ år holdes en personlig samtale med den fleksjobansatte for at vurdere eventuelle ændringer i arbejdsevnen eller ansættelsen.

6. Ledighed og fleksjob

Hvis en person er visiteret til fleksjob men er uden arbejde, kan vedkommende modtage ledighedsydelse. Størrelsen af denne ydelse afhænger af den enkeltes situation og kan udgøre 89%, 80% eller 60% af den højeste dagpengesats. For at modtage den højeste sats skal visse betingelser være opfyldt, såsom tidligere modtagelse af sygedagpenge eller ansættelse i fleksjob i mindst ni måneder inden for de seneste 18 måneder.

7. Fleksydelse

Fleksydelse minder om efterløn og er målrettet personer, der er visiteret til fleksjob og ønsker at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. I 2025 er fleksydelsen fastsat til 252.984 kr. pr. år for fuld fleksydelse.

8. Aktuelle overvejelser om fleksjobordningen

Der er løbende debat om fleksjobordningens effektivitet og hensigtsmæssighed. Kritikpunkter inkluderer, at mange fleksjobbere arbejder få timer om ugen.

I mane tilfælde vil en fleksjob kandidat (du er syg) kunne opnå bedring over tid ved hjælp af alternativ behandling – Læs mere her