Sådan får du den perfekte græsplæne

En flot græsplæne er det ultimative prik over i’et til din bolig. Hvis du føler, du har den perfekte bolig, men græsplænen er delvist svedt af eller fyldt med mos, kan det efterlade en bitter smag i munden. Hele billedet skal gerne se godt ud, ellers får græsplænens dårlige udseende en negativ effekt på boligens udseende og udstråling. Derudover giver en god og frodig græsplæne plads til diverse aktiviteter udendørs. I det hele taget bliver du bare i bedre humør af at kigge ud på en grønskinnende græsplæne fyldt med naturlige vidundere og frodige indbyggere. At opnå dette utopiske billede er umuligt – det kræver bare lidt effektivt arbejde og lidt sved på panden.

Sådan bærer du dig ad

Den optimale fremgangsmåde varierer lidt efter, hvilket stadie din græsplæne er i. Her er dog nogle metoder, der vil hjælpe på de fleste græsplæner:

  • Hvis du vil starte helt forfra for at få den helt optimale og perfekte græsplæne, der kan give de optimale forhold til græssets liv, skal du prøve en rotorharver. En rotorhave sættes bag på et køretøj og sørger for udjævne jorden og give jorden den perfekte substans, til når græsset skal gro.
  • Du bør fjerne mos og andet ukrudt. Disse planter kan ende med at kvæle græsset, da mos og ukrudt stjæler sollys, vand og CO2 fra græsset. Dette kan gøres ved hånd eller kemiske indkøb. Imod mosset kan du også undlade at klippe græsset så meget inden vinter, så græsset står højere end mosset og dermed ikke bliver kvalt over vinteren.
  • For lav pH-værdi kan også give græsset dårlige betingelser for at gro. Spred lidt kalk ud over græsset for at forhøje pH-værdien.
  • Du kan undgå ujævne overflader og huller via såkaldt topdressing. Du fjerner gammelt organisk materiale fra græsplænen og tilføjer en blanding af muldjord, grus uden ler og kompost. Denne sammenblanding skal lægges i de ujævne områder.
  • En nem måde at genopfriske græsplænen er at strø ekstra græsfrø ud over de områder, hvor græsplænen efterhånden ser lidt svag ud.
  • En anden effektiv måde til at booste græsplænen er brugen af gødning – både kunstgødning og naturgødning.

Lad ikke græsplænen dø

Det er bedst at være proaktiv over for din græsplæne. Hvis først den dør hen, kan det være svært at genoplive den. Hold et vågent øje med, hvordan den har det og reguler hele tiden på din opvartning.